Sinds 1870 leidraad na het overlijden van een dierbare.

UITVAARTMUZIEK EN/OF FOTOPRESENTATIES

UITVAARTMUZIEK EN/OF FOTOPRESENTATIES

De sfeer tijdens een uitvaart wordt voor een groot deel bepaald door de muziekkeuze. De muziek hoort bij de overledene en het leven, het brengt emoties en herinneringen naar boven. De muziek kan worden afgespeeld maar live muziek behoort ook tot de mogelijkheden.

Tijdens een uitvaartdienst kunnen alle muziekgenres voorbijkomen: klassiek, pop, rock, dance, gospel, noem maar op. En hoewel mensen vaak voor rustige nummers kiezen, wordt hier geregeld van afgeweken.Veelal worden tijdens een uitvaartdienst drie of vier nummer gespeeld: een nummer bij het binnenkomen en verlaten van de zaal en één of twee nummers tijdens de plechtigheid. Als u liever meer muziek ten gehore wilt brengen, dan kan dat ook. Live muziek wordt tijdens een uitvaartdienst als zeer indrukwekkend ervaren; emoties lijken nog sterker binnen te komen.

Enkele suggesties voor live muziek:

  • Een gezongen lied
  • Aanwezigheid van een muzikant
  • Aanwezigheid van een (kerk)koor of band

Hulp bij muziekkeuze

Indien u het lastig vindt om de muziek voor de plechtigheid uit te kiezen, dan kunt u ook de muziekbibliotheek van Nederland raadplegen.

A walk down memory lane…

Tijdens een uitvaartceremonie valt er van alles te zien, te horen, te denken en te voelen. Al die dingen zijn de aandacht van de mensen waard.

Tegenwoordig zijn veel locaties (o.a. uitvaartcentra en crematoria) uitgerust met apparatuur voor het vertonen van beeldmateriaal. Denkt u hierbij aan een fotopresentatie of film die tijdens een condoleancebezoek en/of de afscheidsdienst kan worden weergegeven.

Het doel van foto’s tonen tijdens een uitvaart is het beeld van de overledene dat met woorden geschetst wordt, te verrijken of te illustreren. De herkenbaarheid bij nabestaanden en belangstellenden is een meerwaarde voor het afscheid.

Tip!

  • Je hebt maar één of twee foto’s nodig om een punt te maken. Denk dus bij elke foto na wat deze foto over de overledene vertelt en of dat niet al verteld is. Wees kritisch en beperk het aantal foto’s.
  • Realiseer je dat bewegende beelden de aandacht wegtrekken van andere dingen. Toon dus geen bewegende beelden tijdens een speech of tijdens een lied waarvan de tekst belangrijk is. (Tenzij het precies synchrone illustraties zijn bij wat er gezongen wordt).

 

Afscheidsdienst